nova spor fmr
/Αν έχετε προβλήματα ακρόασης, πατήστε εδώ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ

Σύμμαχος ή εχθρός το άγχος;

Σύμμαχος ή εχθρός το άγχος;


"Ο επιθετικός ήταν αγχωμένος και δεν μπόρεσε να σκοράρει…", "ο αμυντικός θόλωσε και γι αυτό ενήργησε έτσι απερίσκεπτα…", "η ομάδα παίρνει πολλές αποβολές, μάλλον οι παίκτες δεν είναι καλά ψυχολογικά…" είναι εκφράσεις που τις ακούμε συχνά στις αθλητικές συζητήσεις.
Μέσα από αυτές τις κουβέντες φαίνεται ότι για τέτοιες συμπεριφορές επικαλούμαστε το άγχος.
Αυτό ίσως μας δείχνει πως η ψυχολογική προετοιμασία των παικτών έχει εξίσου σημαντική βαρύτητα με την σωματική τους προετοιμασία.
Στον αθλητισμό, και ειδικά στην χώρα μας, το άγχος είναι μια λέξη ορολογίας που άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια.
Τις προηγούμενες δεκαετίες οι αθλητικοί κύκλοι θεωρούσαν πως η απόδοση ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται αποκλειστικά από το επίπεδο προπόνησής του.  
Ο ρόλος της ψυχολογικής προετοιμασίας περνούσε σε δεύτερη μοίρα.
Όπου και όταν υπήρχε το υποτυπώδες ενδιαφέρον για την προετοιμασία των αθλητών, το ρόλο του ψυχολόγου καλούνταν να παίξουν οι προπονητές.
Αν και "τα ματιά τους έχουν δει πολλά μέσα στο γήπεδο" και ξέρουν πολύ καλύτερα να διαχειρίζονται την ομάδα, εν τούτοις όμως οι γνώσεις τους επαρκούν για να αναλάβουν και χρέη ψυχολόγου στην ομάδα;
Βέβαια, οι προπονητές (ίσως και ασυναίσθητα τις περισσότερες φορές), προσπαθούν να αποβάλουν το άγχος από τους αθλητές τους, κυρίως εμψυχώνοντάς τους.
Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που αυτή η προσπάθεια να "ανεβάσει" τον αθλητή ψυχολογικά, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ο παίκτης εκλαμβάνει τα λόγια του προπονητή ως αύξηση των προσδοκιών του και μπροστά στο βάρος των ευθυνών «λυγίζει» ενώ η απόδοσή του μειώνεται δραματικά.
Στα χρόνια που διανύουμε, ο ρόλος τους ψυχολόγου σε μια ομάδα φαίνεται να παίρνει την δική του θέση.
Δεν είναι λίγοι οι προπονητές (ας σημειώσουμε πως στο εξωτερικό ονομάζονται "manager = διαχειριστές") που ενσωματώνουν ψυχολόγους στην προπονητική τους ομάδα.
Τι γίνεται λοιπόν με το θέμα του άγχους των αθλητών;
Αν και οι περισσότεροι θεωρούν το άγχος ως κάτι μιαρό, ίσως θα έπρεπε να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Πότε δηλαδή το άγχος είναι κακό και πότε (και αν) το άγχος μπορεί να έχει οφέλη, όντας δημιουργικό;
Τις περισσότερες φορές το άγχος είναι αιτία για πράξεις με αρνητικό πρόσημο (ένα επικίνδυνο τάκλιν, ένα άστοχο σουτ σε κενή εστία, εξύβριση του διαιτητή κτλ).
Εκεί λοιπόν φαίνεται η δουλειά που πρέπει να έχει γίνει από πριν στην ψυχοσύνθεση των παικτών.
Οφείλει δηλαδή ο ψυχολόγος της ομάδας να «οχυρώσει» τους αθλητές απέναντι σε απειλές που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή τους.
Δείχνοντας τους πώς να αγνοούν τα σχόλια της κερκίδας, μαθαίνοντάς τους πώς να μένουν ανεπηρέαστοι από ανάρμοστες συμπεριφορές αθλητών της αντίπαλης ομάδας,
εντοπίζοντας τις ψυχολογικές αδυναμίες και κενά του κάθε αθλητή και πολλά άλλα, η αποτελεσματικότητά των παικτών στον αγωνιστικό χώρο θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.
Η δουλειά όμως του ψυχολόγου δεν σταματά εδώ
Η ριζοσπαστική ιδέα "χρησιμοποίησε το άγχος σου για να υπερβείς ακόμη και τον εαυτό σου" φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλά κομμάτια του αθλητισμού.
Πολλές φορές οι προπονητές προσπαθούν να δημιουργήσουν άγχος στον αθλητή. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου τυχαίο, αρκεί να αναλογιστούμε πως τα συμπτώματα του άγχους ταιριάζουν σε πολλά σημεία με αυτά της υπερδιέγερσης - έχουμε ταχυκαρδία, ενεργοποιούμε μεγαλύτερο μέρος του νευρικού μας συστήματος, βλέπουμε αυξημένη κινητικότητα, ανακαλύπτουμε (αν και με κάπως βίαιο τρόπο…) ικανότητες που είχαμε και δεν το ξέραμε.
Επίσης το άγχος ενός αθλητή για απόδοση είναι το πιο εμφανές σημάδι πως ο αθλητής αυτός ενδιαφέρεται, έστω και υπερβολικά, να αποδώσει. Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερο δώρο για έναν προπονητή από το να έχει αθλητές που ενδιαφέρονται να κερδίσει η ομάδα τους!
Συνεπώς, το άγχος λογίζεται ως ένα δίκοπο μαχαίρι το οποίο καλούνται να χειριστούν επιδέξια οι ιθύνοντες που είναι επιφορτισμένοι για την πρόοδο μιας ομάδας!*Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. ειδικευόμενος στην συστημική θεραπεία.
Αναλαμβάνει έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια σε θέματα: συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, αντιμετώπισης άγχους και φοβιών, συμπεριφοράς και σχέσεων, κατάθλιψη, εθισμών, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανορεξίας/παχυσαρκίας, κινητικών προβλημάτων.
****Ειδικές προσφορές για αθλητές, οικογένειες αθλητών, στελέχη ομάδων και συγγενικά τους πρόσωπα***
Κομοτηνή, Τηλ.: 2531550036
Κινητό:  6937229077
Πηγή: AKADHMIES.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου